Jetru nazivaju mozak utrobe i jedan je od vitalnih organa – prava fabrika krvi. Ima zadatak da čisti otrove u organizmu i snabdeva ga svežom krvlju. Oboljenja jetre su u sve većem porastu, a uzroka je mnogo. Vodeci uzrok u svetu je alkohol koji izaziva cirozu jetre. Oboljenje jetre izazvano alkoholizmom je četvrti po redu uzrok smrti muškaraca starosti izmedju 25 i 64 godine. Na drugom mestu, posle alkohola, je zutica (hepatitis) – zapaljenje jetre, tipa A, B i C. Nju mogu da izazovu virusi, ali i alkohol, lekovi ili stalna izloŽenost industrijskim hemikalijama. Najgori oblik je zutica tipa B koja se prenosi putem krvi. Stres, stalna napetost i negativne emocije dovode do sužavanja zučnih kanala, do zastoja zuči i njenog prodiranja u krv. Dugotrajni zastoj zuči dovodi do stvaranja kamena u zuci. Stanje jetre direktno je zavisno od načina ishrane. Oboleli od jetre moraju zaboraviti na svinjsko meso u svim oblicima, mesne preradevine, sve vrste zivotinjskih masti, belo brasno, secer, jaja, kuvana i teška jela, začine, kao i alkohol, nikotin, kafu i veštačka, pogotovo gazirana pića. Namirnice koje treba da koriste su:
– zitarice u svim oblicima, laneno seme, maslačak, articoka, šargarepa, masline, mlada kopriva, blitva, sto vise lubenice, jabuke, narandze, grejpfrut, maslinovo, laneno ulje – jednom recju, presnu hranu. Čajeve od zalfije, nane, ruzmarina, kicice, kantariona treba piti svakodnevno. Lek koji nudi priroda, star preko 2000 godina, je biljka šareni ckalj (Silybum Marianum). Jedinjenje silimarin koje se nalazi u semenu ove biljke stiti i regeneriše ostećene celije jetre. Ulje koje se dobija presovanjem semena ove biljke je izuzetno lekovito. Jednu do dve kašike treba uzimati svakodnevno. Od semena ove biljke mozete napraviti čaj, a od svežih listova salatu ili ih dodavati svakoj salati. Za obnavljanje jetre sami mozete napraviti sledeci napitak:
– iscedite sok od maslacka (u periodu dok je biljka jos mlada i nije pocela da cveta) i pomesajte sa čistim livadskim medom. Uzimajte dva puta dnevno po jednu supenu kasiku.
Nasi čajevi su dati na ispitivanje Zavodu za zaštitu zdravlja Nis pod br. 113-4 104 koji je, posle ispitivanja, dao vrlo visoku ocenu: uzorak ODGOVARA Pravilniku o kvalitetu preparata na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda i meda sa dodacima (Sl. list 4/85).

MI PAKUJEMO PRIRODU!