Uzroci nastanka bronhitisa mogu biti mnogobrojni. Mogu biti bakterijskog ili virusnog porekla, a mogu da ga uzrokuju i neka hronična nadražajna delovanja, kao sto su prevelika zagadenost životnog okruženja, pušenje, izloženost hemikalijama i dr. Pojava bronhitisa je sve česća kod dece, naročito ukoliko žive pored roditelja – pušača. Ukoliko se uzrok blagovremeno ne otkloni, prelazi u hronični bronhitis, a zatim u astmu. Rizik oboljenja disajnih organa se povecava ako organizam ne dobije dovoljnu količinu magnezijuma. Zato je potrebno uzimati namirnice bogate ovim mineralom, kao sto su integralne žitarice, soja, orasi, riba, pileca masna supa, beli luk… Bronhitis moze da nestane sam po sebi, bez injekcija i antibiotika, a priroda nam je u tom cilju ponudila širok izbor čajeva i tinktura. Najdelotvornije biljke su: jagorčevina, pirevina, kopriva, divizma, beli slez, podbel, žalfija, morac… Kod hroničnog bronhitisa koristiti mešavinu od jednakih delova podbela, jagorcevine i anisa:
– dve kašike ove mešavine stavite u pola litra ključale vode, ostavite da stoji 20 minuta i piti pre obroka. Kod bronhitisa i astme poželjno je uzimati ujutru i uvece mešavinu rendanog rena i meda (sumski, borov) u kombinaciji pola-pola (100 g rendanog rena, 1 kg meda). Jedan od najstarijih i najdelotvornijih lekova iz prirode koji kašalj i bronhitis leči za dva do tri dana, a kod hroničnog bronhitisa i astme se oseti znatno poboljšanje vec nakon 7 dana je sledeci:
– 300 g svežih pupoljaka bora i 200 g borovih iglica (brati samo u rano proleće) kuvati tri dana po 2 sata dnevno u 3 l vode. Posle trećeg dana, kada se masa ohladi, dobro procediti kroz gazu i koliko ima mase, toliko dodati meda. Ujednaciti masu i sipati u tamne flaše. Čuvati na tamnom i hladnom mestu. Piti po potrebi i deca i odrasli, dve do tri supene kašike u toku dana.

Nasi čajevi su dati na ispitivanje Zavodu za zaštitu zdravlja Niš pod br. 113-4 104 koji je, posle ispitivanja, dao vrlo visoku ocenu: uzorak ODGOVARA Pravilniku o kvalitetu preparata na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda i meda sa dodacima (Sl. list 4/85).

MI PAKUJEMO PRIRODU!